Psykoterapia – vain harvoille ja valituille?

Julkaistu:

Terapia on tänä päivänä enemmän kuin ajankohtainen. Joka toinen suomalainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä vakavia mielenterveyden häiriöitä, mutta vain puolet sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Prosessi on pitkä ja byrokratia raskas.

Kelan kuntoutustuen saamiseksi hakijan pitää saada ensin psykiatrinen diagnoosi, minkä jälkeen seuraa vähintään 3 kuukauden hoitosuhde. Lisäksi psykiatrin on todettava Kelalle toimittamassaan B-lausunnossaan hakijan tarvitsevan psykoterapiaa. Monesti on vaikeaa löytää yhtään psykoterapeuttia, jolla on vastaanotollaan tilaa, koska heitä on tarpeeseen nähden aivan liian vähän. Tukihakemusta ei voi lähettää Kelaan ennen oikean terapeutin löytymistä, joten koko prosessi jää monesti jumiin tässä kohtaa. Lisäksi edellytetään, että muiden hoito- ja kuntoutusmuotojen mahdollisuudet on selvitetty ja että hoidosuhde jatkuu edelleen psykiatrin suositusten mukaan. Ajallisesti sekä rahallisesti voi monelle sairastuneelle olla 3 kk:n psykiatriassa käynti ennen tukihakemuksen lähettämistä käsittelyä toivoton tilanne. Eikä terapia ole halpaa edes Kelan korvaamana.

Kelan byrokratian ymmärtäminen ja prosessien noudattaminen vaatii paljon aikaa ja energiaa. Psyykkisesti sairastuneelle ja masentuneelle ihmiselle sen selättäminen on käytännössä usein mahdotonta. Varhainen ja oikea-aikainen apu kuitenkin ehkäisee tilanteiden vaikeutumista ja vähentää kustannuksia. OECD:n arvion mukaan (2018) mielenterveyden häiriöiden kustannukset Suomessa olivat jo 11 mrd euroa. Onko meillä tähän oikeasti varaa?

Onneksi paljon on jo tapahtumassa valtakunnallisesti.

Kansalaisaloite terapiatakuun pääsyn nopeuttamiseksi on eduskunnan työlistalla. Ehdotuksen mukaan soveltuvaa varhaista hoitoa tarjottaisiin jo perusterveydenhuollossa, ja hoidon tulee alkaa kuukauden sisällä. HUS:in Terapiat etulinjaan on yksi näistä tulevista yhteiskehittämishankkeista.

Psykoterapiakoulutus maksuttomaksi -kansalaisaloite etenee jo keväällä hallituksen puolivälitarkastelun ja kehysriihen yhteydessä.

Mielenterveyspooli on aktiivisesti esittänyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle konkreettisia toimenpiteitä mielenterveystyön kehittämiseksi osana sote-uudistusta.

Entä yksilötasolla?

Terapiaa tarvitaan koko ajan enemmän eikä terapiassa käymistä enää peitellä eikä hävetä.

Jos sinä itse tarvitset apua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin äläkä lannistu kaikesta tästä edessä olevasta byrokratiasta. Keskustelu ja vertaistuki auttavat matkan varrella.

Jos huomaat, että läheisesi tai kolleegasi voi huonosti, pysähdy. Kerro, että olet huolissasi hänestä ja kysy, mitä kuuluu. Usein huono olo kielletään, mutta sano, että olet käytettävissä, jos ja kun hän haluaa juttuseuraa. Kuunnellaan toisiamme. Annetaan aikaa. Tämä tekee meistä ihmisiä.

Ponnistellaan yhdessä paremman terapian puolesta ja ollaan vaikuttamassa myös valtakunnan päättäjiin, jotta terapiaa helpottavat hankkeet edistyvät oikeasti. Terapiaan pääsy nopeasti on jokaisen perusoikeus ja avun saamisen on oltava helppoa ja nopeaa.

Rakkaudella

Niina

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10946659

https://www.mielenterveystalo.fi/

https://terapiatetulinjaan.fi

Lisää julkaisuja

26.5.2021

Kysymyksiä ja vastauksia kentältä:

Korostan aina jatkuvaa vuorovaikutusta myös politiikassa, koska vain keskustelemalla ja aidosti kuuntelemalla saamme yhdessä luotua toimivaa, turvallista ja kannustavaa Helsinkiä. Olemme vaalitiimini kanssa kiertäneet eri puolilla Helsinkiä ahkerasti kyselemässä helsinkiläisten kuulumisia ja haluankin kiittää kaikkia niitä, jotka ovat jakaneet sekä huolensa kaupungin asioista että kertoneet ilon aiheista. Olen koostanut tähän sivulleni esiin tulleita huolenaiheita ja ajatuksiani niiden parantamiseksi.

4.5.2021

Kiertotalous – faktoja ja mahdollisuuksia

Kiertotalous sekoitetaan usein kierrätykseen. Kierrätys tarkoittaa materiaalin, esineen tai muun kulttuurillisen asian käyttämistä hyödyksi uudessa yhteydessä, usein jätteiden hyötykäyttöä uusien tuotteiden valmistuksessa. Kiertotalous on paljon enemmän. Kiertotalouden tavoitteena on, että talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa.

18.3.2021

Kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa Helsinkiä

Vietämme tänään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth raivasi tietä naisille useilla alueilla. Hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, joka otti kärkevästi kantaa yhteiskunnallisia epäkohtia havaitessaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: