Naisena olemisesta -Noidasta vaikuttajaksi

Julkaistu:

Nainen. Sisko. Tytär. Äiti. Tyttöystävä. Vaimo. Ex-vaimo. Kummitäti. Naapurin täti. Isoäiti.

Turvallinen. Naisellinen. Seksuaalinen. Väsynyt. Räjähdysherkkä. Aito. Poissaoleva.

Naisella on monta roolia ja naiseudelle on asetettu paljon odotusarvoja. Senkin vuoksi naisen matka nykytilaan on ollut pitkä ja vaiheikas.

Pahimmillaan naisen asema lienee ollut 1000-luvulla noitavainojen aikaan, jolloin kirkon toimesta kaikki osaavat naiset kuten yrttimummot, kätilöt ja kansanparantajat poltettiin roviolla noitina. Muutama vuosisata myöhemmin naiset pystyivät perityin ja/tai naidun varallisuutensa vuoksi olla arvostetuissa asemissa ja vaikuttaa sitä kautta asioihin. Helsingissä Aurora Karamzin oli aikansa merkittävin hyväntekijä, hän mm. perusti v. 1867 Helsingin Diakonissalaitoksen. Myös Mathilda Wrede ja Lucina Hagman ovat hyviä esimerkkejä aikansa suurista naisvaikuttajista.  

Vielä 1900-luvun alkuun asti naisten täytyi anoa vapautusta sukupuolestaan päästäkseen akateemiselle uralle. Vaikka 1906 naisille myönnettiin äänioikeus valtiollisissa vaaleissa ensimmäisenä Euroopassa ja vaalikelpoisuus ensimmäisenä maailmassa, olivat hyvät myötäjäiset vielä välttämättömyys, jotta pääsi hyviin naimisiin. Vuonna 1930 aviovaimo vapautui miehensä holhouksesta ja hänellä oli oikeus omaan omaisuuteen. Ravintolaan pääsy ilman miesseuraa ei ollut vielä 1960-luvullakaan itsestäänselvyys.

Mitä kuuluu suomalaiselle naiselle tänä päivänä? Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsaus viime joulukuulta kertoo, että naisten osuus pörssiyhtiöiden johtoryhmien jäsenistä nousi viime vuonna uuteen ennätykseensä. Vuonna 2020 nimitetyistä johtoryhmien uusista jäsenistä jo 36 prosenttia oli naisia. Hyvä juttu.

Mutta mutta. Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Täällä jopa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Kunniaväkivalta on lisääntymässä. Turvakotien asiakasmäärät jatkavat kasvuaan.

Kaikkien väkivaltaa kokeneiden tulee saada tukea, myötätuntoa ja oikeutta. Väkivaltakierre pystytään usein katkaisemaan, kun käytössä on osaavaa neuvontaa, terveyspalveluita, turvakoteja, tukikeskuksia, tukiryhmiä ja oikeusapua.

Paikalliset yhdistykset ovat hyviä kanavia konkreettiseen vaikuttamiseen itse kullekin. Koska naisen haavoittuva asema on erityisesti sydäntäni lähellä, olen itse paikallisen Lions Clubin nimissä aktivoinut mm. ´Auta Lasta, Auta Perhettä´- kampanjoita, millä autetaan ensi- ja turvakodeissa olevia perheitä. Liisankoti on saanut tukeamme ehkäisevään päihdetyöhön. Olen myös koordinoinut vaatekeräyksiä asunnottomille alkoholistinaisille ja Äimä ry:n toiveesta aloitin yhdessä Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirenin kanssa kampanjoinnin synnytyksen jälkeisen masennuksen esiintuomisessa. Some asettaa valtavia paineita äideille, mikä voi masentaa entisestään. Mielestäni on ihan ok olla äiti, joka ei leivo pullaa, eikä ole supersuorittaja.

Monet ystäväni ovat löytäneet omat kanavansa auttamiseen. Autetaan Kun Voidaan, Asunnottomat, Hope, Pelastakaa Lapset ym. Toivottavasti myös sinulla on jokin kohde, millä voit osallistua arvokkaan elämän hallintaan. Sekä naisille että miehille.

Naisäänestäjiä on Helsingissä tänä vuonna 289 114. Miehiä hieman vähemmän, 254 437.  Jokainen ääni on arvokas. Toivon sydämestäni, että saamme Helsingin valtuustoon inhimillisiä, toisistaan aidosti välittäviä ihmisiä.

Rakkaudella,

Niina

p.s. ”Minä juon nyt kahvia. En keitä sitä!” *)   😊 

Lähteet:

http://vintti.yle.fi/yle.fi/iines/kirjanurkka/naisenhistoria.htm

https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2020/12/Naisjohtajakatsaus-12-2020.pdf

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/historia/1930-ja-1994-olivat-hyvia-vuosia-naisille-katso-vuosiluvut-jolloin-naisten-asema-on-parantunut/

https://yle.fi/uutiset/3-11793132

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162499/OM_2020_15_ML.pdf?sequence=1&isAllowed=y

http://www.verkkoviestin.fi/lionshkiaurora/

http://www.verkkoviestin.fi/lionshkiaurora/lions_club_helsinki-aurora/?session=48125519

*) https://www.verkkouutiset.fi/kahvinkeitosta-kieltaytyva-naisten-pinssi-riemastuttaa-kokoomusristeilylla-61088/#7f2fb29b

Lisää julkaisuja

26.5.2021

Kysymyksiä ja vastauksia kentältä:

Korostan aina jatkuvaa vuorovaikutusta myös politiikassa, koska vain keskustelemalla ja aidosti kuuntelemalla saamme yhdessä luotua toimivaa, turvallista ja kannustavaa Helsinkiä. Olemme vaalitiimini kanssa kiertäneet eri puolilla Helsinkiä ahkerasti kyselemässä helsinkiläisten kuulumisia ja haluankin kiittää kaikkia niitä, jotka ovat jakaneet sekä huolensa kaupungin asioista että kertoneet ilon aiheista. Olen koostanut tähän sivulleni esiin tulleita huolenaiheita ja ajatuksiani niiden parantamiseksi.

4.5.2021

Kiertotalous – faktoja ja mahdollisuuksia

Kiertotalous sekoitetaan usein kierrätykseen. Kierrätys tarkoittaa materiaalin, esineen tai muun kulttuurillisen asian käyttämistä hyödyksi uudessa yhteydessä, usein jätteiden hyötykäyttöä uusien tuotteiden valmistuksessa. Kiertotalous on paljon enemmän. Kiertotalouden tavoitteena on, että talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa.

18.3.2021

Kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa Helsinkiä

Vietämme tänään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth raivasi tietä naisille useilla alueilla. Hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, joka otti kärkevästi kantaa yhteiskunnallisia epäkohtia havaitessaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: